Calculations Involving Molarity

You should use a College Board periodic table in order to assure agreement in significant figures.
1. A solution of sodium hydroxide, NaOH, contains 12.0 grams of solute in 2.00 liters of aqueous solution. What is the molarity of the solution?

Answer: M



2. A solution contains 90.0 grams of glucose, C6H12O6 in 500. mL of solution. What is the molarity of the solution?

Answer: M



3. How many grams of potassium chloride, KCl, must be dissolved in 500.0 mL of solution to produce a 1.5 M solution?

Answer: g



4. What is the molarity of a solution in which 84.0 grams of sodium chloride, NaCl, is dissolved in 1.25 liters of solution?

Answer: M



5. Calculate the molarity of a solution of potassium fluoride, KF, in which 58.0 grams of the compound are dissolved in 4.0 liters of solution.

Answer: M



6. What is the molarity of a solution in which 51.0 grams of aluminum oxide, Al2O3, is dissolved in 500. mL of solution?

Answer: M



7. A solution with a volume of 0.25 liters contains 10.0 grams of hydrogen fluoride, HF. What is the molarity of the solution?

Answer: M



8. What mass of of sodium hydroxide, NaOH, must be dissolved in 150.0 mL of solution in order to prepare a 0.20 M solution?

Answer: g



9. A mass of 12.5 g of magnesium chloride was dissolved in enough water to produce a 0.250 M solution. What was the final volume of the solution, in milliliters?

Answer: mL



10. A mass of 100.0 g of solute is dissolved in water so that 850. mL of a 0.7500 M solution has been prepared. What is the molar mass of the solute?

Answer: g/mol



11. What volume of a 2.00 M stock solution of NaOH is needed to prepare 150. mL of 0.40 M solution?

Answer: mL



12. A volume of a 120.0 mL of a 3.0 M stock solution of HCl is added to water to produce a dilute solution with a volume of 2.00 L. What is the molarity of the dilute solution?

Answer: M