Gas Laws Practice

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. You may NOT use a calculator. Express all answers as numbers, not words.

1) A sample of helium has a volume of 3 liters when the pressure is 500 torr. What volume does the gas occupy at 300 torr?

Answer: liters



2) At a pressure of 100 kPa, a sample of a gas has a volume of 50 liters. What pressure does it exert when the gas is compressed to 40 liters?

Answer: kPa



3) When a 375 mL sample of nitrogen is kept at constant temperature, it has a pressure of 1.2 atmospheres. What pressure does it exert when compressed to 125 mL?

Answer: atm.



4) When a sample of hydrogen is compressed to 240 mL, its pressure changes from 0.8 atmospheres to 2 atmospheres. What was the original volume of the sample?

Answer: mL



5) At constant pressure, a sample of gas occupies 420 mL at 210 K. What volume does the gas occupy at 250 K?

Answer: mL



6) A sample of argon gas has a volume of 6 liters at a temperature of 7 °C. What volume does the gas occupy at 147 °C?

Answer: liters



7) At what Kelvin temperature will a sample of gas occupy 12 liters if the same sample occupies 8 liters at 27 °C?

Answer: K



8) A chemist produces 460 mL of oxygen gas at - 43 °C and constant pressure. To what Celsius temperature must the oxygen be warmed in order for it to have a volume of 600 mL?

Answer: °C



9) A sample of neon gas exerts a pressure of 120 kPa when the temperature is 400 K. What pressure is produced when the temperature is raised to 600 K?

Answer: kPa



10) What pressure will a gas sample exert at 300 K if the same sample has a pressure of 4 atmospheres at 120 K?

Answer: atm.



11) A 400 mL sample of nitrogen in a sealed, inflexible container has a pressure of 1200 torr at a temperature of 250 K. It is known that the container will rupture at a pressure of 1800 torr. At what temperature will the container rupture?

Answer: K



12) One mole of an ideal gas is held at standard conditions. At what Kelvin temperature would the pressure be doubled?

Answer: K



13) A sample of fluorine gas occupies 810 milliliters at 270 K and 1 atm. What volume does the gas occupy when the pressure is doubled, and the temperature increases to 400 K?

Answer: milliliters



14) A 900 liter supply of xenon gas is held at 27 °C and 100 kPa. When the temperature is lowered to -73 °C, what pressure must be applied to compress the gas to 200 liters?

Answer: kPa



15) Acetylene gas, C2H2 is used for welding. A 5 liter supply of acetylene being stored at -23 °C, exerts a pressure of 5 atm. At what temperature would the same number of moles of acetylene, moved to a 10 liter container, produce a pressure of 2 atm?

Answer: K



16) A 600 mL sample of krypton is held at standard conditions. What volume does the gas occupy when the pressure is tripled and the temperature doubles?

Answer: mL